Irland runt inställd!

P.G-A. dåligt intresse, provar 2024 istället.
7-14 April 2023


Pris

23800kr​​​​​​​ vid minst 20 bokade
​​​​​​​21500kr vid minst 30 bokade


Avresa
Hemresa
Avreseort: Sandviken/Gävle

Gruppstorlek: minimum 20 personer

Sista bokningsdag: 20/12

Irland


Den gröna ön 

Bilder

I resan ingår

Resa & boende

Buss ToR Arlanda från Sandviken/Gävle,
Flygresa Stockholm/Arlanda – Dublin, t/r
Flygskatter, flygplatsavgifter och bagage,
Bussrundresa i inhemsk turistbuss,
7 övernattningar i delat dubbelrum,
7 frukost (dag 2-7)
5 middagar (dag 2-5 och 7)
Scandoramaguide
​​​​​​​Vägskatter och serviceavgifter.

Aktiviteter

Sightseeing i Dublin,
Cliffs Moher,
Connemara Nationalpark,
Dingle med middag,
Fårvallning,
Ylleklädersshop,
Pubrunda,
Whiskyprovning,
Guinness Storehouse,
​​​​​​​Irländsk afton!


Dag 1: Flyget till Dublin
Flyg till Dublin: Förväntansfulla landar vi utanför Republiken Irlands huvudstad. På flygplatsen väntar Scandoramaguiden och en bit utanför Dublin (ca 45 min), där vi checkar vi in på Johnstown Estate.
Dag 2: Ennis och Cliffs of Moher
Dublin - Ennis: Efter lunch anländer till Ennis och installerar oss på vårt hotell, som blir vår hemvist i två nätter. Under eftermiddagen åker vi ut till Irlands dramatiska västra kust, där vi finner Cliffs of Moher, ett av öns mest ansedda naturfenomen. Likt en 200 meter hög vägg reser sig dessa klippformationer med en säregen urkraft upp ur Atlantens svallande vågor. Området är särskilt betydelsefullt för fågellivet och bland arterna som lever här finner vi sillgrisslor och lunnefåglar. Utsikten härifrån är häpnadsväckande! Vi besöker även Burren, en vidsträckt kalkstensplatå med en unik flora såväl som fauna, där de flera tusen år gamla gravplatserna stämmer till eftertanke. Vi tittar lite närmare på en av dem, Poulnabrone Dolmen. Ca 25 mil.
Dag 3: Mäktiga naturscenerier
Ennis: Ennis är huvudorten i grevskapet Clare och ligger vid floden Fergus. Staden är pittoresk, med smala, vindlande gator och historiska byggnader. Den är också en utmärkt utgångspunkt för vår utflykt till Galway och Nationalparken Connemara.

Den medeltida handelsstaden Galway räknas som huvudort i de irisktalande västra delarna av Irland. Som populär universitetsstad har dessutom staden fått en ungdomlig prägel och det märks inte minst genom Galways rikliga utbud av både shopping och serveringar. Närheten till både hav och sötvatten gör att restaurangerna erbjuder färsk fisk och skaldjur av hög kvalitet. De färggranna butiksfasaderna längs Quay Street lockar besökare medan Eyre Square ramas in av välhållna 1800-talsbyggnader.
Början av 1980-talet fick området, som tidigare hade tillhört en större lantegendom, status som nationalpark – Connemary Nationalpark. Den häpnadväckande vackra naturen, med grönskande dalar och dimhöljda bergstoppar, får oss att kippa efter andan. Vi möter en annorlunda växlighet och ett djurliv som skiljer sig från de flesta andra delar av Irland. Har vi riktig tur kanske vi kan få syn på de omtalande Connemaraponnyerna!

Dag 4: Limerick, Tipperary och Dingle
Ennis – Tralee: Efter en god frukost far vi österut genom bland annat Tipperary med residensstaden Limerick till grevskapet Kerry och Tralee, som vi når vid lunchtid. Under eftermiddagen gör vi en trevlig utflykt till Dingle - västkustens pärla. Vi kör kuststräckan ut till Irlands västligaste punkt och kommer så nära Amerika det går utan att bli blöta. Här upptäcker vi tidiga religiösa minnesmärken som till exempel beehives, bi­kupor, som munkar bodde i redan på 400-­talet. Öns västra halva är ett gaeltacht, ett område där iriska fortfarande talas allmänt. Turen avslutas i den charmiga fiskebyn Dingle där vi äter en utsökt middag.


Dag 5 onsdag: Sydvästra Irland - The Ring of Kerry
Tralee: I dag väntar en av resans höjdpunkter, the Ring of ­Kerry. Grevskapet Kerry ligger i sydvästra Irland där Golfströmmen sveper tätt inpå och ljumma vindar får till och med palmer att trivas. På de smala vägarna längs Iveraghhalvön bjuder naturen på dramatisk skönhet och panoramautsikt över Atlanten. Kustens små bukter, vikar och klippsprång präglar landskapet. Här på den öde men charmerande halvön är det lätt att föreställa sig det hårda liv med hungersnöd och missväxt som ledde till att så många irländare emigrerade till Amerika. Dagen går också i ullens tecken då vi upplever allt från fårvallning till yllekläder av högsta kvalitet. En irländsk klassiker som vi inte får missa!

Dag 6, måndag: Via Glendalough
Tralee – Dublin: Längs med slingrande landsvägar når vi vallfartsorten Glendalough, omtalad bland annat för sitt unika rundtorn och sin spännande historiska atmosfär. Namnet skvallrar om en dal belägen vid två sjöar och räknas som en av Irlands främsta pilgrimsorter. Dess historia går mer än femton århundraden tillbaka i tiden. Legenden om St Kevin blir ytterst levande i denna suggestiva miljö med gravplatser, ruiner, valvbågar och inte minst det välbevarade rundtornet.

Dublin når vi senare under eftermiddagen och tar återigen in på Harcourt Hotel, ca 32 mil. Nu får vi anledning att fördjupa vår bekantskap med denna vänliga huvudstad! På en pubtur besöker vi ett par av traktens traditionellt trevliga pubar. Guinness är ett mörkt irländskt öl men det finns också halvmörka och ljusa ölsorter som Kilkenny och Smithwicks. Irländsk öl är alltid lika törstsläckande och irländsk whiskey är perfekt i kaffet!

Dag 7, tisdag: Stolta huvudstaden Dublin
Dublin: Liksom många andra städer i Irland kan vi spåra grundandet av Dublin tillbaka till vikingatiden och enligt vissa teorier betyder namnet Dublin ”den svarta dammen” och lär syfta på platsen där floden Liffeys biflöden mynnade. Stadens gamla iriska namn, det poetiskt klingande Baile Átha Cliath, speglar kanske på ett ännu bättre sätt den irländska huvudstadens moderna livsrytm och sprudlande kulturliv. Ölbryggeriet Guinness är något de flesta förknippar med Dublin och efter ett par dagar här är det lätt att förstå varför Dublin vid ett antal tillfällen de senaste åren har utsetts till den av Europas huvudstäder som är populärast att leva i.
Och vad vore väl en resa till Irland utan Irländsk afton…? I kväll ska vi därför roa oss såsom irländarna själva brukar göra. På en trevlig pub, belägen på landsbygden strax utanför Dublin, slår vi oss ner för att ta del av det lokala köket. Ett lika självklart inslag som den mörka ölen är den glada och medryckande musiken med ursprung i den livliga keltiska folkmusiktraditionen.


Dag 8, onsdag: Slán agat Èire
Flyg från Dublin: Våra irländska dagar är på väg att närma sig sitt slut för den här gången. Transferbussen hämtar oss vid hotellet och vi sätter kurs mot flygplatsen. Med oss hem har vi minnen, upplevelser och kanske nya bekantskaper?
Betalningsvillkor


Avbeställningskostnader


Bokning och frågor


Ring Svenska Stilresor på 070-36 30 359
eller maila till anders@stilresor.se